15 September 2010

Malang bila menuntut hak

salam

Berita paling panas sejak minggu lepas... selain raya... kes kehilangan Jutawan Kosmetik terkenal bersama 3 orang yang lain... yang kemudiannya ditemui di bunuh... walaupun ketika saya menulis blog ini .... polis masih belum mengesahkan identiti sebenar mangsa (pengesahan DNA sedang di lakukan). Al-Fatihah sahajalah yang boleh kita sedekahkan kepada mangsa.


Kejam.... memang kejam..... bermula dengan Datuk berkenaan berjumpa dengan suspek (juga Datuk yang juga seorang peguam) kerana mahu menuntut haknya yang di katakan mencecah jutaan ringgit. kalo tak silap pemilikan tanah yang telah di 'auta' oleh suspek. Maybe sebab auta punya pasal.... duit dah X da... so bunuh ajer la... nasib la depa tuh X pro sangat.... kantoi juga... moga keadilan dapat di tegakkan.

Persamaaan dengan kes saya yang sebelum ini.... malas nak mengungkit kisah lama tapi tulis juga la.

1) Suspek seorang peguam (ahli undang²).... sebab mahir dengan undang²... dialah yang melanggar undang² tersebut..... persamaan dengan kes saya... yang dok cari pasal dengan saya adalah seorang utz (orang agama) dan dia jugalah yang mempermainkan agama.

2) Mangsa di bunuh (di aniaya) kerana mahukan haknya... persamaan dengan kes saya.... saya memang mahu menuntut sesuatu yang telah hilang tapi masih mengumpul bukti dan mencari masa yang sesuai.... kalo advance sangat .... silap² maybe berakhir macam Datuk Sosilawati la juga kot

3) Suspek seorang yang dikatakan amat baik, di hormati, kaya dan macam² lagi... bak kata orang pijak semut pon tak mati la.... dan Utz haprak tuh pon sama la juga... semua orang kata baik, juga kaya... dan dihormati masyarakat setempat.... tapi perangai ..... macam bedebah... baik tak payah jadi utz la.... kalo saya cakap bongkar... sikap dia... silap² memang orang kata saya kaki fitnah.... nak wat camner... depan orang utz tuh memang 100% baik... tapi depan saya.... tuhan ajer yang tau... tingginya tanduk setannya

Dalam pada tuh tak pula saya menyamakan utz yang dok cari pasal dengan saya nie dengan suspek pembunuhan Datuk Sosilawati... cuma beberapa persamaan.. jelas... kadang kita tidak boleh hanya menilai orang daripada luaran sahaja... hati yang penting. Siapa yang tahu hati seseorang itu busuk atau tidak..

Mungkin takdir telah menentukan, Datuk Sosilawati ... ajalnya ketika menuntut haknya... mungkin dia tak dapat apa yang dimahukan namun si pembunuhnya juga wajar di kenakan hukuman kerana mengambil hak yang tidak sepatutnya. dalam kes ini bukan sahaja harta tapi nyawa orang yang tidak bersalah.


Dalam pada itu, saya sekarang masih berkira² menuntut hak saya juga... rasanya apa yang terjadi kepada Datuk Sosilawati boleh dijadikan iktibar namun.. hak tetap hak.... hak kita mesti di tuntut. Yang bersalah harus di hukum... namun harapnya juga saya tidak pula mengambil hak orang lain... hak yang tidak sepatutnya.. bimbang juga jika dihukum kemudiaannya... kepada ALLAHlah saya berserah dan berdoa.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...