28 September 2010

macam mana nie

salam.

Hari nie aku sibuk gila... pepagi ... blom pon sempat punch card... bos dah sms soh pasang wifi kat kolej... patut la.... bos bising... bos besor dah banyak kalo tanya rupanya.. nasib tak kuor last warning jerk.

Tapi aku macam biasa la... godek sana-godek sini...  kol 11 juga baru nak pi pasang tuh pon bos yang bersungguh-sungguh.... semua wifi tuh dia yang pasang... aku usung tangga jerk... tq la bos

lepas makan semua.. ujan punya la lebat turun... tapi aku sejak raya nie... memang perasan dah... petang jerk musti ujan... kalo tak ujan pon mendung..... jarang yang panas sampai ke petang... hehehe... macam lirik lagu la pulak rasanya.

tapi yang paling menarik sebenarnya... bila ada budak bawak mai labtop cakap pc dia kener virus.. yang wat aku tak tahan tuh... virus tuh mai masa dia guna wifi uitm dan dia surf laman web uitm. Nasib senang jerk virus tuh aku remove. Nie la rupa virus tuh... malware sebenarnya


APA???? MACAM MANA BLEH JADI MACAM TUH???

aku sendiri pon macam tak percaya.. aku test... memang comfirm cakap budak tuh.... emmm.. aku try banyak kali.. kadang² clear jerk web tuh... aku ingat admin web tuh lupa nak update patch atau ada orang dah hack web tuh kot... atau server dia dah kener virus la tuh.

sampai malam la aku re-try n wat report... ingat nak emel kat bos... soh dia check ngan admin web.. hehehe..... kalo aku antor direct ke admin.. sure kata lawan tokey plak... n silap ari bulan... aku yang di transfer jadi admin... tak mao la aku... pengalaman jaga web dah pernah (sat jer tak sampai pon 2 minggu.. hehe).. sakit gak.

emel dah siap... tapi tak bleh antar... web emel dari petang tadi 'not responding'....aku rasa... server tuh pon dah kener serang gamaknya... aku antor manual jer la kot esok... ehhh... lupa plak... esok aku, bos n 1st bos kener p kedah ler.. hehehe.... aku print jerk la kot.. .esok bagi by hand.. tuh pon kalo bos nak baca... kalo dia x baca... tong sampahkan jer la... yang penting aku dah report.

semoga berjaya kepada aku... hehehe.

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

asal blok cempaka 2 xder wifi pown ag???

Wan Piece berkata...

lain tajuk nie... tapi x pa... kalo ikutkan proses pemasangan AP tuh dah selesai.. tapi ada masalah dengan cabling dan line telekom... kami memang sedang cuba nak selesaikan secepat mungkin

Tanpa Nama berkata...

apa salahnya dikalau setiap kolej dipasang LAN seperti di uitm s.alam?

Wan Piece berkata...

sekadar menjawab dri pandangan peribadi yer:-

1)Kos untuk menarik kable LAN amat tinggi... sesetengah kampus seperti shah Alam n P pinang memang ada fasiliti nie... tp kos tersebut telah termasuk semasa mula² kolej di buat... sedangkan kita di Perak tiada perancangan tersebut dari awal... kos melebihi sejuta ringgit untuk pemasangan sahaja. Kos yang setinggi ini, uitm x akan mampu tanggung

2) Jika di pasang sekalipun, perlu ada penyelenggaraan berterusan. Tahukah anda hanya seorang juruteknik yg bertugas menjaga network uitm perak (LAN n WIFI) sedangkan di Shah Alam tak kurang 6 orang termasuk pegawai.

3) Kekangan juga dr aspek keselamatan rangkaian... serangan hacker dari rangkaian dalaman. perlu tambah peralatan security seperti firewall.

4) Setakat nie, penggunaan ISP luar seperti Streamyx, JARING dan YES adalah yang terbaik coz mengelakkan serangan rangkaian, mengurangkan kos tenaga kerja (pemantauan dan penyelenggaraan - 50% di buat oleh ISP terbabit),

5) walau apapun alasan, kami walaupun pemberi perkhidmatan juga adalah sebenarnya pengguna. n sebagai pengguna, kami juga mahukan yang terbaik dan memikirkan kaedah terbaik bg membolehkan semua orang dpat perkhidmatan pd tahap yang terbaik.

6) sebagai pemberi perkhidmatan pula, kami sepanjang masa bersedia menerima sebarang maklumblas, komen atau cadangan bagi menambah baik perkhidmatan yang kami berikan

mcm sy ckp td nie just pandangan peribadi. UiTM ada polisi tersendiri. Sy bercakap dr pandangan juruteknik yg 2 thn jg rangkaian (sekarang x jga dah sepenuh ms - orang lain yg jg... sy backup ajer).. penat beb.. ckp memang senang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...