17 Jun 2010

Bila Telur Berdiri

salam

sekadar berkongsi artikel daripada muka depan Harian Metro beberapa hari lepas di KUCHING

Sekumpulan murid Tadika Padungan di sini, semalam tercengang melihat fenomena telur berdiri di atas permukaan lantai yang rata tanpa bantuan sebarang peralatan.


PELIK...kanak-kanak kagum melihat telur tidak bergolek.
PELIK...kanak-kanak kagum melihat telur tidak bergolek.

Kejadian itu juga membuatkan ibu bapa yang menunggu anak masing-masing terpegun melihat keganjilan kira-kira 20 biji telur berdiri.

Difahamkan, telur berdiri itu sebahagian daripada usaha Tadika Padungan untuk mendedahkan murid mengenai fenomena alam yang biasanya berlaku ketika gerhana matahari.

Sebenarnya situasi seperti itu bukan perkara baru atau ajaib, malah berdasarkan fahaman saintis, ia ada kaitan dengan faktor graviti.

Berdasarkan pendapat saintis, di antara matahari dan bumi terdapat garis medan gravitasi yang mampu mempengaruhi elektron dalam telur sehingga menjadi stabil, sekali gus membolehkannya berdiri tegak.

Difahamkan, kejadian itu hanya berlaku antara jam 12 hingga 1 tengah hari berikutan graviti bulan dan matahari dalam keadaan sejajar. 


Sementara itu, Ketua Pusat Penyelidikan Bukit Fraser, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Jumaat Adam, ketika dihubungi berkata, perkara itu boleh berlaku jika mengambil kira faktor graviti bumi.

Katanya, kajian dijalankan mendapati perkara seumpama itu disebabkan wujudnya kuasa graviti bumi yang membantu telur itu berdiri tegak.
 

Kawan aku pulak ada cakap kalo 2 biji telor yang letaknya di bawah se 'batang kayu' yang sedikit bengkok, jika di usik² telor tuh... batang kayu itu akan berdiri tegak ........ telor tuh macam tuh jugak la... dan ia tak der kener mengena dengan graviti katanyalah... aku tak pernah cuba dan aku tak paham ... korang paham... hahahaa

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...